14 Şubat 2013 Perşembe

NAR -Bolluk bereketin simgesi-

Eski Mısır`da nar, din adamları tarafından kutsal sayılmış ve motif olarak kullanılmıştır. Mimari figürlerde de nar işlemelerine rastlanır. Bazı toplumlarda nar tanelerinin yaşam sembolü olduğuna da inanılır.
http://kedisanatgalerisi.blogspot.com/
Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane bilmecesine yanıt getiren narın bereketini bu atasözünden başka hiçbir ifade bu kadar net anlatamaz... Bereket, birin bin olması halidir. Başka bir deyişle binin gücüyle yapılabilinecek işlerin, birin gücüyle yapılabilmesidir.

Nar bir meyve olmasının çok daha ötesinde; rüya tabirlerinden kök boyaya, bilmecelerden sembollere kadar pek çok alanda yaşam bulmuştur. Nar, gizli öğretilerin kapılarını açabilecek kadar derin bir manaya sahiptir. Tabii bu noktada düşünenler için çok derin bilgiler vardır. Epistemolojik olarak narın açılımı, incir ve üzüm gibi tek köke bağlı, çok taneli bitkiler bereket anlamını destekler niteliktedir. 

Eski Mısır`da nar, din adamları tarafından kutsal sayılmış ve motif olarak kullanılmıştır. Mimari figürlerde de nar işlemelerine rastlanır. Bazı toplumlarda nar tanelerinin yaşam sembolü olduğuna da inanılır.

Antik Yunan`dan, semavi dinlerin sonuncusu olan İslamiyet`e (Rahman Suresi) kadar tüm yaşayan ve yok olmuş inanış ve toplumsal kültlerde narı görmekteyiz. 

Nar, sembolik bir meyvedir. Anadolu`da kullanıldığı alanlarda bereketi temsil eder. Ayrıca dönemin bereket tanrıçası olarak ifade edilen kült hangisi ise (Kybele ve diğerleri), onun elinde ya da etrafında nar figürüne yer verilir. Nar ayrıca doğumu, çoğalmayı da temsil eder. 

Anadolu`da birçok inanç ve adetin konusu olmuştur. Anadolu geleneklerinde evin içinde nar patlatmak vardır. Yere atılan nar parçalanıp taneleri dağılır. Böylelikle eve bereket getireceğine inanılır.

Osmanlı kültüründe; nar, sevilen kıza gönderilerek evlenme teklif edilir. "Şu gelen yar olaydı, elinde nar olaydı" türkü sözüyle ifade edilen durum da bu geleneğe ilişkin bilgilerimizi desteklemektedir. 

Günümüz verileriyle ispatlanmış olarak nar kalbe güç vermektedir. Rengi itibariyle de kalbi andıran nar, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. 

Nar Farsça`da ateş anlamına gelmektedir. Aşkın tecelli bulduğu yer olarak kalbe baktığımızda bu sefer tasavvuf manalarına doğru yola çıkarız. 

Kısacası nar dediğimizde bilgi açısından da bereket dolu bir denize doğru yelken açmış oluyoruz. Her nefsin nar bereketiyle bilgilenmesi dileğiyle.
Yazan: Elif Oktav Erdemli/bollukbereket.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder